Skansen Chleba

  • Ocena
  • Dla dwojga
  • Dla dzieci
  • Dla dorosłych
  • Dla seniorów
Opis

Jak smakuje prawdziwy, wiejski chleb pieczony tylko i wyłącznie z naturalnych składników? Coraz trudniej przekonać się o tym osobiście. Jednym z najciekawszych miejsc, gdzie można skosztować tego rarytasu, jest położony na granicy Sianożęt z Ustroniem Morskim Skansen Chleba.

Placówka otworzona w 2006 r. przypomina dom i zakład pracy pomorskiego piekarza z XIX wieku. Wszystkie elementy - drewniane ściany i belki, trzcinowy dach, okna, pruskie mury - wykonano z dbałością o szczegóły oraz wierność historii. Najważniejszym punktem skansenu jest piec opalany drewnem, gdzie odbywa się ostatni etap przygotowania tradycyjnego chleba.

Bochenki powstają przy czynnym udziale gości. Liczba gatunków wypieków i jakość ekologicznych półproduktów nie pozostawia wiele do życzenia, nie mogło też zabraknąć staropolskiego żurku w chlebie. Lepiej nie zapominać o cennej warstwie edukacyjnej w postaci zwięzłych i przystępnych wykładów o piekarstwie i młynarstwie. Prelekcje przygotowywane są przede wszystkim z myślą o grupach zorganizowanych. Indywidualni turyści również mogą poznać smaczne sekrety.

Pieczołowicie wystylizowany skansen jest częścią bodaj jedynego w swoim rodzaju kompleksu, który tworzą również dom weselny, restauracja, cukiernia i piekarnia.

Mini przewodnik

Tradycyjne metody wypiekania chleba odchodzą powoli do lamusa. Niestety. Na szczęście są takie miejsca jak Skansen Chleba, gdzie wciąż wyrabia się go starymi, sprawdzonymi i zdrowymi metodami - bez sztucznych ulepszaczy. Placówka jest przekonująco wystylizowana na dom piekarza z XIX w., do tego chleb można przygotować pod okiem fachowca samodzielnie.


Opinie

Dodaj opinię
Ocena ogólna:
Dla dwojga:
Dla dzieci:
Dla dorosłych:
Dla seniorów:

NAJCHĘTNIEJ ODWIEDZANA RODZINNA ATRAKCJA WYBRZEŻA Park Miniatur i Kolejek - POLECAMY!!!


Komentarze (0)
Dodaj komentarz
Lokalizacja